Свято Покрови у Рубанівському

Posted By on 24.10.2011

14 жовтня 2011 року, в п’ятницю, Свята Матінка Покрова зустріла численних гостей Рубанівщини ранковим сріблястим туманом і першим жовтневим морозцем.

Відчувалось, що Божа Матір Сама завітала до обителі, наповнюючи все довкола духмяною свіжістю хризантем. Цього дня віряни окрім храмового свята відзначали 115-ту річницю відкриття Красної Церкви. До ювілею брати і сестри громади готувались особливо старанно, а головне – з любов’ю. Вишиті рушники, немов маленькі омофори, прикрашали храмове містечко. А ще тішили своєю красою розсаджені повсюду чудові квіти, вичепуровані будівлі й побіловані хатки, чисті доріжки.

Серед вірян багато молоді, школярів з вчителями, козаків з Васильківки, Токмака, Дніпра, Запорожжя. З давніх-давен козаки любили і шанували це свято, звертались до Пречистої Діви з молитвами, прибігаючи під Її Покров.

Золотава осінь всюди розсипала кольорове листя, яке весело шурхотіло під ногами дітвори. Вони разом з батьками раділи святу і жадібно вдихали чисте повітря рубанівського краю.

Біля вхідних храмових воріт розташувався ярмарок: тут і пасічники з янтарним медом, і мешканці села з щедрими дарами осені, і продавці посуду із розписаними зображеннями Красної Церкви. Біля самого храму можна придбати український національний одяг, гарні вишиванки, вироби майстрів по дереву та різні прикраси й речі в українському народному стилі.

Ось вже звучать церковні дзвони, запрошуючи всіх на службу, і велична Літургія знову доносить молитви християн до Заступниці роду людського, яка так милостиво покриває наш народ безмежною любов’ю.

Після Святого Причастя отець Василь привітав усіх віруючих зі святом, а потім з благословення батюшки генерал Васильківського козацького куреня зачитав слова присяги. У цей день до лав українського козацтва ввійшло нове поповнення, серед якого школярі — хлопчик і дівчинка. Козаки присягли на вірність Україні. «Будьмо! Будьмо! Будьмо!» Зворушливо було чути, як на питання батюшки: «Яким ти будеш козаком?» хлопчик радісно відповів: «Гідним!»

Тим часом музей Івана Манжури приймав своїх шанувальників і почесних гостей. Того воно і свято, що завжди приносить несподівану радість і цікаві зустрічі. До музею водночас завітали відомі сучасні поети-митці – Леся Степовичка, Лариса Омельченко, Костянтин Дуб. На прохання інших відвідувачів вони прочитали свої вірші, поділилися враженнями і добрими побажаннями. У числі гостей музею був дніпропетровський журналіст, поет, голова обласної організації «Краєзнавче товаристо «Ріднокрай» Борис Мусійович Ковтонюк із дружиною – співробітником Людмилою. Вони вже багато років вивчають історію рідного краю, видають власні твори. Для музею вони подарували авторську роботу «Нестор Махно» і поетичну збірку «Чутливі струни».

А ще музей відвідали екскурсії школярів з міст і сіл області. Усі, без винятку, були захоплені красою обителі, красою людської праці, яка створила свято добра. Цього дня до храму, каплички-книгарні, музею завітало більше тисячі віруючих з усієї України.

Після сужби всі гості пообідали, скуштували смачного рубанівського куліша і відвідали медового рубанівського напою. Потім отець Василь запросив усіх на співочий майданчик.

Сцена була вбрана у чудові вишиті рушники – роботи майстра вишивки Василя Демидовича Кандели, який і сам з іншими цікавими своїми роботами розташувався в альтанці біля майдану. На цей час колекція його диво-рушників нараховує більше 100 робіт, серед яких 42 портретних із зображенням поетів, письменників і видатних діячів України. А вишитих портретів Кобзаря – більше 20! Т. Шевченко зображений у різні періоди свого життя; внизу під портретами – рядки з його поезій, написаних в той час.

Поряд з виставкою Кандели розташувалась не менш цікава експозиція майстрині декоративного мистецтва – Олени Валентинівни Білової. На столику сиділи і стояли українськи ляльки-мотанки, плетені коники, іграшки та сувеніри. Від робіт цих людей іде доброта і тепло. За це їм велика і щира подяка! Концерт розпочався виступом дітей, які читали українські вірші. Потім глядачів привітали бандуристки з міста Підгороднього. Концерт продовжив гурт козаків з міста Токмак. Їхні пісні були пронизані істинним козацьким вольним духом. Цікаво було побачити майстерне виконання козаком Володимиром фехтування шаблею.

Продовжила святкову програму Любов Власова з ансамблем «Жива вода», вкотре вразивши рубанівців привітністю, щирістю, радістю. На завершення святкового концерту всі разом (а це хор більш ніж в півтисячі душ) проспівали пісню «Як полями України ішла Божа Мати». І, теж всім народом: «Многая літа! Многая літа! Многая літа!»

Здавалось, що Божа Матір у Своє Свято доторкалась до усіх сердець і сповна дарувала Свою любов рубанівцям і всім українцям.

Хай Покров Божої Матері буде над нами завжди!

 

Свято Покрови

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments

Можете залишити свій коментар

Захист від спаму *