Новини

Posted By on 05.03.2013

2 червня


 

2 червня, неділя – День пам’яті Івана Манжури в Рубанівському.

Напередодні, 1 червня, субота – панахида і покладання квітів до пам’ятника Івану Манжурі

в Севастопольському парку (Дніпропетровськ) об 11-00.

В День пам’яті (с. Рубанівське):

— Літургія, Причастя, Панахида, Благословення, Концерт,

Презентація нового видання, присвяченого Івану Манжурі,

Виставка ілюстрацій до казок Івана Манжури,

Пригощення, Відвідини хати-музею Івана Манжури.

Вітаємо всіх!

 

В гостях у Олесі Олексіївни Коваль

27 квітня, субота

Зверніть, будь ласка, увагу — 27 квітня Таїнства Соборування не буде.

12 квітня

Перший всеукраїнський вокальний фестиваль молодих оперних співаків
« Голоси майбутнього»

Ідея фестивалю. Об’єднати в одному мистецькому просторі, на одній сцені молодих та талановитих співаків з усієї України, які вже виступають на професійних оперних та концертних майданчиках, так і тих, які ще є студентами старших курсів консерваторій, але вже заявили про себе на різних авторитетних вокальних конкурсах, як на вітчизняних, так і закордонних.

Мета фестивалю. Головна мета фестивалю спрямована на популяризацію українського оперного мистецтва та класичної вокальної школи. Відкриття та підтримка нових імен, знайомство з молодими професійними вітчизняними оперними співаками широкої аудиторії слухачів. Популяризація національної академічної музичної культури.

Формат проведення. Фестивальні виступи відбуваються один раз на рік та мають тематичний характер, з можливістю он-лайн трансляції в радіо та телевізійному просторі.

Тема першого фестивалю. Для першого фестивалю була обрана тема вшанування пам’яті великих українських оперних співаків : Семена Гулака-Артемовського, Соломії Крушельницької, Івана Козловського, Марії Сокіл, Бориса Гмирі, Анатолія Солов’яненко. Тому що цей рік дуже багатий на ювілейні дати, пов’язані з майстрами оперної сцени. В концерті прозвучать арії, романси та пісні з репертуару видатних українських оперних співаків.

Місце проведення. м. Дніпропетровськ. Дніпропетровська обласна філармонія.

Дата проведення. 12 квітня 2013 року.

Учасники фестивалю:
Оксана Гопка (сопрано), лауреат міжнародних конкурсів. Завідувач вокальної кафедри Дніпропетровської консерваторії ім. М. Глінкі. (Дніпропетровськ).
Олеся Бубела (сопрано), лауреат всеукраїнських конкурсів. Солістка Львівської державної академічної капели «Трембіта».
Вікторія Житкова (м.-сопрано). Лауреат міжнародних конкурсів. Солістка Харківського національного театру опери та балету.
Ольга Антощук (сопрано). Викладач кафедри «академічний спів» Дніпропетровської консерваторії. Лауреат мiжнародних конкурсiв.

Студенти-вокалісти Київської музичної академії, Харківського національного університету мистецтв та Дніпропетровської консерваторії.

Концертмейстери:
Наталья Клименко (лауреат міжнародних конкурсів) м. Дніпропетровськ
Галина Радченко (лауреат міжнародних конкурсів) м. Львів
Світлана Клєбанова (дипломант міжнародних конкурсів) м. Харків
Олена Павлухіна (дипломант міжнародних конкурсів) м. Дніпропетровськ.

З 6 по 28 квітня

З 6 по 28 квітня
в Дніпропетровському молодіжному театрі
відбудеться фестиваль української казки «Чиста криниця».
Вистави будуть показані щосуботи і щонеділі об 11 годині.
В програмі вісім вистав.

Дніпропетровський академічний обласний український молодіжний театр вул. Московська, 23
т. (056) 745-35-70, (056) 778-15-32, (056) 778-15-31
e-mail: jp_teatr@ukr.net

10 березня

150-та річниця створення Гімну
«Ще не вмерла України і Слава, і Воля».

8 березня

8 березня — Пурим або Гамана — національне еврейське свято. Це не є релігійне свято. Це свято знищення усіх ворогів іудеїв. Перський цар дозволив євреям «знищити, убити і погубити усіх сильних у народі і в області, які ворогують з ними, — дітей і дружин, і майно їхні розграбувати» (Книга Есфірі, 8-11). І два дні «іудеї били усіх ворогів своїх, і винищували, і діяли з ворогами по своїй волі» (Книга Есфірі, 8-11). Тоді загинуло 75 тиcяч «ворогів народу», а день погромів і убивств став «веселим святом Пурим» («зробили їх днями бенкету і веселощів, посилаючи подарунки одне одному», «проводьте цей день з усіма веселощами, а «всяке місто або область взагалі, які не виконають цього, нещадно спустошаться мечем і вогнем і зробляться не тільки пустелею для людей, але і для звірів і птахів назавжди…»).

Комуністки, німецькі юдейки Клара Цеткін і Роза Люксембург в 1910 р. на конференції жінок-соціалісток у Копенгагені (Данія) запропонували відзначати 8 березня як свято. Але це свято не прижилося в світі. Його святкували, крім Ізраїлю, тільки в Російській імперії (СРСР).

Цивілізований світ на знак поваги й любові до жінок щороку у другу неділю травня відзначає День Матері — після Великодніх свят, в час розквіту весни й наближення сонячного літа.

Оскільки український народ у своїй основі є християнським і належить до сім’ї європейських народів, нав’язане силоміць свято 8 березня є чужим для нас.

Нам годиться відзначати День Матері (друга неділя травня, тобто 12 травня 2013) і День святих Жон-мироносиць (в цьому, 2013 році – 19 травня).

День Матері відзначається в Україні з 1995 року.

4 березня

1815 року народився Михайло Вербицький
композитор, громадський діяч,
автор Гімну України.


Comments

Можете залишити свій коментар

Захист від спаму *